A Saint James Paris sikkes univerzuma önmagában megér egy vizitet. A főváros egyetlen kastélyszállójaként is üzemelő hotel a francia lakberendező, Bambi Sloan enteriőrjeinek köszönhetően a luxus ígéretével kecsegtet.

A Champs Elysees és a Bois de Boulogne közelében, Párizs elegáns 16. kerületében, diszkréten a lakóházak között megbújva találjuk a fenséges Saint James Paris-t. A neoklasszikus stílusú épületben nyüzsgéstől mentes béke honol. Egy közeli családtagomat szoktam ide elkísérni, aki több évtizede klubtag, néha ebédelünk a bárban, néha csak kávézunk a télikertben. A miliő csendes, visszafogott, a kiszolgálás figyelmes és udvarias.

A nagy presztízsű párizsi magánkúria a tehetséges és atipikus francia lakberendezőnek, Bambi Sloan-nak köszönhetően nemrég teljesen új arculatot kapott. Fehér lappal a kézben, ő volt az, aki ezt az ékszerszerű épületet az elegancia, a humor és a fantázia bámulatos ötvözetével átvarázsolta, tipikusan franciás dizájnmegoldásokkal.

Egy alapítvány, egy klub…

A kastélynak történelmi múltja van. Párizs első repülőterének helyén, ahonnan anno a hőlégballonok felszálltak, 1892-ben megalakult a Thiers Alapítvány. Élise Thiers, a Francia Köztársaság volt elnökének özvegye elhunyt férje emlékének kívánt tisztelegni vele. Célja az volt, hogy a tudásukkal és szellemiségükkel kitüntetett fiatalok ebben az épületben lakhassanak, amíg tökéletesítik magukat olyan felsőoktatási tudományokban, mint a filozófia és történelem. Így az alapítvány 1893-tól 1980-ig körülbelül 450 bennlakásos diáknak adott szállást. 1986-ban egy angol üzletember, Peter de Savary vásárolta meg a kastélyt, és alakította privát klubbá, amely után a helyszín a vállalkozók kiváltságos találkozóhelyévé vált: a Saint James Clubot 1987 májusában avatták fel. A létesítményt 1991-ben azután egy francia család vásárolta meg, amely már két négycsillagos szállodát is birtokolt Párizsban, a „Relais Christine”-t Saint-Germain des Prés-ben és a „Le Pavillon de la Reine”-t a nagyon romantikus Place des Vosges-on. Ő nevezte át a helyet „Szent Jakab Párizsnak”.

Mivel az intézmény önálló szállodaként is üzemel, nincs szükség klubtagsági kártyára, hogy bármelyikünk előtt megnyíljon e különleges hely. Éjszakára bőven van választék: budoár szobák, superior és luxus szobák keverednek három kategóriájú lakosztállyal. Ha pedig túlzottan fűt bennünket a romantika, és pénztárcánk is megengedi, lefoglalható akár a „Pavillon d’Amour”, a független luxusvilla, ami persze nem adatik meg bárkinek.

A pirosra lakkozott ajtók mögött minden szobában más-más színkompozíció, Bambi Sloan egyedülálló képzeletének gyümölcse.  

A 48 szoba és lakosztály eléréséhez fenséges hallon és diszkrét megvilágítású folyosókon át vezet az út.. Utóbbiak tágasak, egy mesés szökőkútra vagy a kertre néznek, és valamennyi másképpen díszített: színes falvédők, stílusos bútorok, régi vagy kortárs festmények borítják a falakat.

A legfelső emeleten, a hatalmas üvegtető alatt tíz hálószoba a télikertre néz. Mindegyikhez saját, fából készült asztalokkal és fotelekkel berendezett terasz tartozik, amelyet bambusz függönyök és falvédők választanak el a többitől.A falakat borító tapétákon műfajok, korszakok precíz és különösen teátrális ízléssel keverednek. 

A vendégek igénybe vehetik a szaunával, pezsgőfürdővel és különféle fitneszgépekkel felszerelt Guerlain spa-t is, amely exkluzív Guerlain kezelések széles választékát, úszómedencét, hammamot, pezsgőfürdőt és edzőtermet kínál (ezt még nem volt módom ezidáig kipróbálni).

Csak kivételes kezelések állnak rendelkezésre: Imperial Orchid, Abeille Royale vagy a Guerlain Dedication, amely a párizsi Saint James Club jellegzetes kezelése.

A Saint James Club fürdője egy igazi oázis, félúton Kelet és Nyugat között, budoárszerű kezelőszobáival és két gőzfürdőjével. A Maison Guerlain rendkívül innovatív, szakértő kezek által kezelt termékei mind a nők, mind a férfiak örömére szolgálnak (lehet dupla masszázst is rendelni pároknak!). Egy csillárral és parkettával díszített edzőterem – mert a luxus mindenütt jelen van – kardio- és súlyzógépekkel egészíti ki a Saint James kínálatát.

Egyedülálló hangulat… A bár-könyvtár külön megér egy misét, még ha közben a bartender által készített koktélt kortyolgatjuk is.

A kompozíció egyszerűen fenséges! A korábban a Thiers Alapítvány tanulmányi helyeként működő bár-könyvtár 1200 könyvével egészen kivételes.
Nem nehéz otthon érezni magunkat ezen a meghitt helyen, ahol a patinás bőrhuzatú klubszékeket díszpárnák teszik még kényelmesebbé.

Többfogásos ebédre vágyunk? A francia ínyencségeket és különleges elnevezésű fogásokat felszolgáló étterem egy nagy, kertre nyíló helyiség, lélegzetelállítóan szép tapétával, bukolikus, letisztult dekorációval, asztalokkal berendezve. A vendégek örömét tízszeresére növeli ez a pompás, a régi korok varázsát megőrző étkező… abszolút szemet gyönyörködtető.

A 2007-ben Jean-Luc Rocha, Meileur Ouvrier de France (MOF) séf által vezetett Saint James Club étterem természetesen Michelin-csillaggal is rendelkezik. Nem kétséges: a haute cuisine területén vagyunk.

A Saint-James egyike tehát azoknak a meglehetősen bizalmas és ritka címeknek Párizsban, amelyet érdemes ismernünk. Bármi legyen is a látogatás oka, nászút, üzleti vagy szabadidős tevékenység, az élmény emlékezetes marad!

A Saint James Club-ban királyi vagy királynőhöz fogható fogadtatásban lesz részünk, mert a hely tele romantikával, igazi luxus élményt nyújt, ahová – akárcsak egy teázásra – mindenképp érdemes betérni a Párizsba látogatóknak, de mindenkinek, akik intimitásra vágyik egy elegáns környezetben.

Ha bármi kérdésed van, szívesen segítek több információhoz jutni. Küldj email-t erre a címre: franciadekor@gmail.com

Cím: Hotel Saint-James Paris, 43, avenue Bugeaud – 75116 Párizs, tel. +33 (0) 1 44 05 81 81. Weboldal