A Saint-Louis kristály említésére minden francia dekorimádó lázba jön. Vázáik, poharaik, tálaik kézbe fogása önmagában gyönyörteljes érzés. És aki azt gondolja, mint én is fiatalabb koromban, hogy a kristály régimódi és elavult, olvasson tovább!  

Pezsgőspoharak, Saint Louis kristály

A kristály lakberendezési tárgyaknak mindig is helyük lesz egy elegáns enteriőrben, a régi, klasszikus darabok örök értéket képviselnek, csakúgy, mint az új dizájn, legyen szó asztali díszről, komód tetején pompázó dísztárgyról vagy belső tér megvilágításáról. Mert egy szép kristály minden stílusú enteriőrt elegánssá, fényűzővé varázsol. Franciaországban, ha kristályról van szó, akkor Saint- Louis neve mindent visz.

Történetük szorosan összeforr a francia királyokéval, majd a Napkirály építette Versailles-i palotával. S ahol két nagy luxus név találkozik, ott csodák születnek, együttműködésük több mint három évszázad óta tart, s talán sohasem ér véget. 

Műhelyükből évente 300 000 darab csodálatos kristálytárgy kerül a boltokba.

Partnerségük megismeréséhez tegyünk egy kis időbeni kanyart! A vosges-i erdők övezte, eredeti nevén „Muntzhäl üveggyár” néven működő vállalkozás híre egy nap eljutott a politika művészete mellett az esztétikában is jártas XV. Lajos-hoz. 1767-ben, az uralkodása 52. évében járó király egycsapásra megváltoztatja a Saint-Louis-lès-Bitche-ben található kristálygyár kisvállalkozás sorsát. „Kelet- Franciaországtól a palota szinte csak egy lépésre van”-  gondolhatta az uralkodó, amikor aláírja a szabadalmat, amellyel az üveggyár elnyerte a Saint-Louis királyi manufaktúra címet. A királyi udvar hivatalos beszállítójaként, a Saint-Louis azóta is szoros kapcsolatot tart fenn a Versailles-i palotával Az évszázadok során számtalan együttműködés született a két rangos intézmény között, a legfontosabbak közülük az 1834. évi, számunkra nem jól csengő „Trianon” pohárkészlet, amellyel elindult a gyönyörű asztalok divatja. Hat évvel később ezt követte a híres „Caton”, amely ma már szintén történelem. A huszadik században újra találkozott a két intézmény, amikor 1920-ban a kristálygyár elkészítette az ikonikus Versailles-i vázát, a kastély kertjében található vázák tiszteletére.

Az ikonikus Versailles váza

Az örökség és a történelem párosa minden bizonnyal a két ház együttműködésének titka. A Versailles vázák után jöttek a brit hadsereg katonáinak tiszteletére készült „Tommy” poharak, amikor is a Saint-Louis egy 2200 darabos szériát gyártott az akkori köztársasági elnök 1938-ban tartott bankettjére, amit VI. György angol király és felesége, Erzsébet tiszteletére rendeztek. 

A színes, elegáns „Tommy” poharak minden asztalon jól mutatnak!

Azok számára, akik azt gondolták, hogy Versailles és Saint-Louis közötti kapcsolat ellanyhult, a két intézmény közösen tervezett legutóbbi gyűjteményei ennek ellenkezőjét bizonyítják. Ahogy a korábbi asztali szervizek esetében, ezúttal is a nagybetűs történelemből vették az ihletet egy újabb kivételes sorozat megtervezéséhez. 2019-ben megszületett az úgynevezett „Galerie des rois” kollekció, egy magasztos, négy kristálypoharat tartalmazó együttes. A négy pohár négy szuverén előtt tiszteleg: XIV. Lajos, XV. Lajos, XVI. Lajos és Louis-Philippe. Az a négy király, akik stílusukkal és életükkel tették naggyá a palotát. A gyönyörű kristálypohár tökéletes születésnapi ajándék lehet párunknak vagy édesapánknak!

„Galerie des rois”, ami nem más, mint négy királyi pohár!

Ezt a sikert követte a Versailles-i palota 2020-ban, ismét partnerségben a Saint-Louis házzal, ezúttal a királynők előtt tisztelegve. Ezen modellen alapulva a „Galerie des reines” négy kristálypoharat kínál királynőik, például Ausztriai Mária Terézia vagy Marie-Antoinette megünneplésére. E két gyűjtemény különlegessége, hogy az első darabok bevételei hozzájárultak a Versailles-i palota felújításához.

„Galerie des reines” kollekció, avagy négy pohár, amely négy francia királynő előtt tiszteleg.

Kíváncsian figyeljük továbbra is a Versailles-i palota és a Saint-Louis ház közötti gyönyörű történetet! A híres manufaktúra pazar lámpáiról, csillárjairól, gyertyatartóiról, melyek a legmagasabb luxust képviselik, hamarosan írok még Nektek többet.

A Saint-Louis kristály értékesítési pontjain elérhető gyűjtemények a https://www.saint-louis.com/ címen találhatók.