LAKBER HÍREIM PÁRIZSBÓL 

Sokan hallottunk már a Limoge-i porcelánról, kevesen ismerik azonban a Haviland Manufactúra történetét, amely azon túl, hogy létrehozása óta kollekcióival a legszebb asztalokat díszíti, a dekoráció és a belsőépítészet világa mellett is elkötelezett. Tálcái vázái, gyertyatartóitól a kivételes darabokig számos dekotárgyat kínálnak, porcelán falpaneltől a csillárokig.  Az elegáns, klasszicista stílusban épült Madeleine templom melletti kiállítóteremben különleges atmoszféra fogad bennünket.

Szinte mindenki tudja, hogy a francia Limoges-t a porcelán egyik világ fővárosaként tartják számon. Kevesen láttuk és fogtuk azonban a kezünkben ezeket a remekműveket, magamat is idesorolva egészen addig az őszies, borongós szombati délutánig, amikor is egy kisebb ajándéktárgy után kutatva ellátogatok a Haviland manufaktúra hangulatfényektől pazarul csillámló párizsi üzletébe. A bolt ajtaját, miután beléptem biztonsági okok miatt kulcsra zárják mögöttem. Szinte múzeumi élményben van része az embernek, és csak ámulok a művészeti alkotással felérő étkészletek, és csillárok látván, vigyázva, nehogy a táskám beleakadjon valamibe.  

Lágy kékes fénnyel megvilágítva,egy  fehér fátyollal borított baldachin sátor képzeletben a marokkói sivatagba repít minket. Mint ahogy az üzletvezető mondja, mostanság, hogy nem igen tudunk elutazni sehova, legalább képzeletben megtehetjük a Palmeraie névre hallgató étkészlet, nincs jobb szó rá, mint fényűző kollekciónak köszönhetően. Orientális hangulatú, türkizkék porcelán tányérokat és kiegészítőket a kihagyhatatlan marokkói történelmi óvárosa Medina, vagy és oázisok hangulata ihlette, a gyűjtemény az ezer és egy éjszaka titkait tárja fel, a dísztárgyaktól az asztal világáig. Csak ámulunk. Teljesen más stílust képvisel a ház Ritz Paris Impérial névre hallgató kollekció, sokkal klasszikusabb mintázattal és színnel, amit Párizs egyik igazi gyöngyszeme a Ritz luxus hotel legfenségesebb lakosztályának 24 karátos arannyal gazdagon díszített bútorai ihlettek meg. A kollekcióval otthon újjáteremtjük a Ritz Párizs rangos univerzumát! 

Kiemelkedő szépségű a tipikus, pisztácia zöld Marie-Antoinette ízlésvilágú tányérkészlet is, kis romantikus rózsaszín virágokkal, vagy az aranypöttyökkel megszórt mesés és csillotó „Souffle d’Or„ avagy „arany lehelet” kollekció , mely akár a hullócsillagok,  szintén űrutazásra invitál teáscsészéivel és vázájával. A kék „Tiara” kollekciót drágakövekkel kis és nagy gyémántokkal ékesített híres koronák ihlették, hogy végtelen ragyogással világítsák meg asztalainkat. 

Ezen túl a Haviland lakberendezési dekorációs tárgyakat is készít. Az üzletben az orientális sarkon túl a másik nagy élményünk a modern fehér székekkel körülfogott terített asztal felett pompázó óriás csillár. Nekem akár repülő csészealjakra emlékeztetnek, de hivatalosan az esőre asszociáló 61 lámpatestből álló „Hélène” névre hallható hófehér és arany csillár, a Haviland ház a Blackbody csillárgyártóval történt kollaborációjának eredménye. A Blackbody is egyébként nagy név a szakmában, hazai mérnökök és iparosok, kézművesek és művészek tudásának és hagyományai mentén készült lámpái egyedülálló élményt nyújtanak.  Vezető OLED a csúcstechnológiájával a világ legnagyobb építészeti projektjeihez gyártanak csillárokat, és testre szabott fénytechnikával akár technikai, akár esztétikai szempontból a szakma „haute couture-jeként tartják számon őket itt Franciaországban.  

Visszatérve a Haviland-re termékeikkel a belsőépítészek a legszebb otthonokat díszítik, tradicionális és kortárs darabokat kínálva, mindig kifinomultság jegyében. Lehetővé teszik azt is, hogy testre szabott cikkeket készítsenek a lakberendezők, és nem egy esetben monarchiák számára. Az üzletben kiállított kollekciók, egyike szebb, mint a másik, az áraik a technikáktól függően nagyon változóak. A színvilágok tekintetében a divatos arany, ezüst, bézs, bordó és a kékek dominálnak, a minták között találunk geometrikust, apró és nagyobb virágokat, stílusában a tradicionálistól az art deco-tól a kortárs stílusokig terjed a kínálatuk, mindig a kifinomultság jegyében. Művészekkel és tervezőkkel együttműködve szinte művészi darabokat állítanak elő, egy -egy tányér elkészítése sokszor napokat vesz igénybe.

A ház történetéről még azt lehet tudni, hogy valójában az alapítója David Haviland, egy porcelánkereskedelemmel foglalkozó amerikai volt, aki 1842- ben hozta létre a házat itt Franciaországban és neve azóta is szinonimája a francia luxusnak.  A tűz művészeiként, a Haviland manufaktúra férfi és női tagjai  is úgy dolgoznak az az anyagokkal, mintha egy történetet mesélnének el. Precíz mozdulatokkal adják meg a kaolinnak, a porcelán legfőbb alapanyagának az őt megillető nemességet. A limoges- i porcelán egyébként 1765 és 1770 között született, amikor Limoges nagyváros közelében felfedezték a kaolint, amely nélkülözhetetlen anyag e kemény és áttetsző kerámia gyártásához.  A termékeiket teljes egészében Limoges-ban állítják elő ma is, a gyártástól a díszítéséig. Minden díszítést mindig kézzel végeznek, ötvös precizitással. Az üzemük 3 részből áll, az égetéséről, zománcozáson, csiszoláson át, és a dekoráció hozzáadásánál számos folyamat létezik. Minden évben új kollekciókat készítenek.

Az asztali szervizek továbbra is a termékkínálat középpontjában állnak, de 2016 óta új dolgokat is kínálnak, mint például világítás, porcelánbútorok olyan tervezők közreműködésével, mint Emilio Robba, akinek közös munkáit kiállították a Milánói bútorvásáron 2017-ben. Haviland a bőrből készült porcelánt is elkezdték alkalmazni tálcagyűjteményekben vagy olyan ajándékokban, mint például a híres porcelán- és bőrlovak, amelyeket Napóleon tiszteletére készítettek. 

Mikor étkészletet választunk saját magunk részére, vagy akár, ha ajándékot keresünk, ne felejtsük el, hogy az mindig egy meghatározott dekoráció részese lesz. Nem árt figyelembe venni tehát hogy milyen stílust válasszunk. S nem utolsó sorban, asztalunk terítéke sosem alapulhat pusztán a racionalitáson. Nincsenek olyan szabályok, hogy egy dominánsan kék és modern stílusú enteriőrbe milyen színű és anyagú étkészlet mutatna a legjobban. Továbbá fontos a minőség és a használat kényelme is, hiszen vannak olyan tányérok, melyek hiába dizájnosnak, olyannyira túlméretezettek, hogy nem férnek be mosogatógépünkbe. És azon is el kell gondolkodni ha szép és drága porcelánétkészlet választunk, hogy jót tesz- e neki a mosogatógép, illetve lenne-e kedvünk, energiánk, kapacitásunk a vendégsereg távozása után neki állni egyesével kézzel elmosogatni őket. Kérdésünkre megtudjuk, hogy a Haviland azt javasolja, hogy a tárgyakat kézzel mikroszálas szivaccsal tisztítsuk. Jóhír vishzont, hogy 2011 óta azonban a SUN Expert Machine Cleaner partnerei lettek, amely lehetővé teszi számunkra, hogy 500 gépmosást garantáljanak (normál használati körülmények között). Megkönnyebbülésünkre arany és / vagy platina betétes kategóriába sorolt ​​tárgyakkal kapcsolatban határozottan javasolják a gépi mosást. Azonban mosás után minden darabot ajánlott letörölni puha, száraz ruhával, hogy a porcelán megőrizze és a dekoráció fényét. 

Sokáig hezitáltam egy trendi Alain Thomas papagájos váza és egy kis fehér- és arany Ritz Impérial  bonbonier között végül boldogan távoztam ez utóbbival, ami remélem, örömet fog okozni  barátnőmnek, akivel maradandó élményeink egyike volt egy Ritz hotelben eltöltött különleges teadélután. A racionális contra érzelmi okok, mint látjuk mindig jelen vannak még dekortárgyaink kiválasztásánál is. Ez egy személyes, akár néha még gyerekkori emléktől áthatott ügy, melybe beleszólnak személyes kulturális emlékeink, utazási élményeink, és végső soron a pénztárcánk. Az ügy nem kevés szenvedélytől áthatott tehát!

A Haviland ristal értékesítési pontjain elérhető gyűjtemények www.haviland.fr címen találhatók.

Mentes a vírusoktól. www.avast.com